Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.

 

WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU KWIATOWEGO

Odżywcze

pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy,

– wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,

– reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,

– wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,

– działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

 

Odtruwające (detoksykacyjne)

pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka,

– pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,

– ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,

– wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),

– pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.

 

Antydepresyjne, uspokajające

pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka,

– zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,

– wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,

– wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,

– zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,

 

Antyalergiczne

pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.

 

Przeciwmiażdżycowe

pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe,

– pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,

– wspomaga leczenie stanów pozawałowych,

– wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

Antybiotyczne

wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby,

– jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,

– w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

 

Regulujące trawienie

– pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.

– wspomaga leczenie silnych zaparć,

– przynosi poprawę w niektórych biegunkach,

– wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.

 

Lecznicze schorzeń prostaty

Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego. W początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.

 

Wspomagające leczenie cukrzycy

Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

 

Poprawiające wzrok

Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

 

Przeciwzapalne

Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

 

Kosmetyczne

Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

 

Dawkowanie pyłku zależy od wieku:

    1. Dzieci 3 do 5 lat 5 do 10 g dziennie (1 – 2 łyżeczki).
    2. Dzieci 6 do 12 lat 10 do 15 g dziennie.
    3. Dorośli 20 do 40 g dziennie

Dawkowanie:

1-3 łyżeczki pyłku 2 razy dziennie (rano i w popołudniu), jednakże nie spożywać przed snem.

Pyłek przyjmować można z miodem, mlekiem, jogurtem lub ciepłą herbatą Nie popijać gorącymi płynami.

W leczeniu chorób serca i skóry preparat należy zażywać minimum 3-4 miesięcy.

W długotrwałej (wielomiesięcznej) terapii proponuje się zażywać pyłek 1 raz dziennie rano po 2 łyżeczki. W praktyce pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie na 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Kurację trwającą miesiąc najlepiej przeprowadzić w porze zimowo-wiosennej i letnio-jesiennej.

Pyłek można zemleć przed podaniem lub dokładnie rozgryzając obnóża starannie żuć przed połknięciem.

Obnóża pyłkowe można też zalać ciepłą wodą o temp. 45o C i zostawić na kilka godzin celem rozpęcznienia.

Porcję pyłku 1-2 łyżeczki / 15 – 30 g zalecana norma dzienna / zalać 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody o temp. ok. 25oC, dodać 1 łyżeczkę miodu i zostawić na kilka godzin. Uzupełnić gorącą wodą do do ½ szklanki i wypić ½ – 1 godz. przed jedzeniem.