Miody

Miód spadziowy (spadź iglasta) to wyjątkowa odmiana miodu, który nie powstaje z nektaru, a jest wytwarzany przez pszczoły ze spadzi zbieranej w lasach.
Ma doskonały, delikatny smak. Polecany jest osobom po ciężkich chorobach, osłabiających organizm, w stanach rekonwalescencji oraz w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Wspomaga też leczenie anemii oraz chorób serca i układu krążenia, a także w chorobach układu pokarmowego i moczowego oraz w chorobach skóry.

Miód nektarowo-spadziowy – łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych jodłowych. Stosowany w schorzeniach układu pokarmowego (zaburzenia trawienia). Łagodzi i likwiduje objawy chorób dróg oddechowych (przeziębienia, grypa). Zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu). Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji.

Miód gryczany
jest mocny i wyrazisty w smaku, ma piękną ciemno-bursztynową barwę i jest wyjątkowo zdrowy.
Jednym ze składników miodu gryczanego, którego nie ma w innych miodach jest rutyna. Rutyna wzmacnia układ odpornościowy oraz krwionośny, a także oczyszcza organizm z toksyn. Miód gryczany polecany jest też szczególnie osobom, które chorują na miażdżycę lub są nią zagrożone. Regularne spożywanie miodu gryczanego oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w ich świetle złogów. Miód ten zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego. Warto więc go spożywać w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego i psychicznego.
Ze względu na bogactwo mikroelementów miód gryczany jest polecany dzieciom, choć jego dość ostry smak nie zawsze przypada maluchom do gustu. Warto jednak przyzwyczajać je do miodu gryczanego, gdyż jest w nim wyjątkowo dużo witaminy C, żelaza i białek. Jest więc naturalnym antidotum na anemię i osłabienie organizmu. Spożywanie miodu gryczanego pobudza też układ krwionośny do wytwarzania hemoglobiny.

Miód nawłociowy
ma charakterystyczny, delikatnie kwaskowo-słodki smak. Po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Polecany jest także przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych i pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej , prostaty i zapaleniu jelit.

Miód lipowy
działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód akacjowy
pozostaje w stanie płynnym nawet przez 1 rok. Dzięki obecności fruktozy ten miód zaleca się dla osób z nieinsulinozależną postacią cukrzycy. Miód akacjowy zaleca się w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit. Jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany też przy leczeniu nadkwasoty żołądka. Wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm.
Ponieważ miód akacjowy pozostaje bardzo długo płynny, jest idealny np. na zdrowe śniadanie, zmieszany z jogurtem greckim. Idealnie spełnia się też jako polewa do deserów – ostatnio sami jedliśmy lody z jego dodatkiem.

Miód wielokwiatowy leśny
– skupia w sobie działanie ziół z nektarów, z których powstaje. Połączone właściwości mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku powodują, że miód leśny, jest prawdziwym „lekiem na każde zło”. Stosowany przy chorobach serca, osłabieniu systemu odpornościowego. Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, w anemiach i zaburzeniach przemiany materii jako dodatek odżywczy u osób z niedoborami pokarmowymi. Poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.

Miód rzepakowy – to bardzo charakterystyczny miód, jeden z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki.
Miód rzepakowy miód rzepakowy posiada duże ilości cukrów prostych, w szczególności glukozy, która świetnie wzmacnia organizm, zwłaszcza mięśnie. Jest on polecany przede wszystkim przy wysokim wysiłku fizycznym czy umysłowym gdy organizm jest osłabiony i wyczerpany. Korzystnie oddziałuje na leczenie schorzeń wątroby, gdyż zwiększa jej możliwości detoksykacyjne oraz usprawnia przemianę tłuszczów. Warto go spożywać przy dolegliwościach dróg żółciowych ponieważ miód rzepakowy poprawia pracę pęcherzyka żółciowego.
Zauważa się również jego korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Miód ten pomaga w walce ze zgagą, wrzodami i nadżerkami żołądka oraz dwunastnicy. Zmniejsza tym samym odczyn zapalny żołądka. Stosuje się go pomocniczo przy schorzeniach nerek, pęcherza i cewki moczowej. Wspomaga także leczenie przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
Bardzo korzystnie miód rzepakowy wpływa na szybsze gojenie się ran pooparzeniowych.

Miód wrzosowy – sprawdza się jako lek przy przeziębieniach, mając antyseptyczne właściwości oraz dzięki zawartej w nim inhibinie – która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie. Posiada właściwości rozgrzewające i wykazujące aktywność antybiotyczną, dlatego często sięgamy po niego w stanach grypowych. Świetnie sprawdza się w chorobach oczu, przewodu pokarmowego oraz serca. Dzięki swym upiększająco-wygładzającym właściwościom, często stosowany jest w kosmetyce, jako dodatek do kremów, maseczek czy też znanych już w starożytności kąpieli w mleku i miodzie. W miodzie występują wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie syntetyzuje. Świetnie radzi sobie z usuwaniem substancji toksycznych wspomagając układ wydalniczy.

Miód mniszkowo-rzepakowy

Miód mniszkowy należy do miodów o niskiej aktywności antybiotycznej. Stosowany w chorobach: serca, wątroby, dróg żółciowych (dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny), nerek, pęcherza i dróg moczowych, dolegliwościach reumatycznych, niedokrwistości i schorzeniach żołądka. Polecany w stanach wyczerpania psychofizycznego i ogólnym osłabieniu. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Miód ten doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran.
Zachowuje także właściwości miodu rzepakowego.

Miód fasolowy – produkt regionalny z Roztocza. Jego wyjątkowość polega na silnym aromacie pochodzącym od kwiatów fasoli. Posiada tradycyjny mało słodki i lekko kwaskowaty smak. W postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowobiały.
Miód fasolowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wspomaga pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Osobom, które cierpią na choroby żołądka lub jelit, jedzenie go pozwoli złagodzić te dolegliwości – między innymi przez przyspieszenie odnawiania drobnoustrojów gwarantujących prawidłowe trawienie. Korzystny będzie także dla tych, którzy zwyczajnie mają osłabioną odporność i często zapadają na grypę oraz różnego rodzaju przeziębienia i infekcje. Miód fasolowy wzmacnia układ immunologiczny i w ten sposób sprawia, że organizm jest w stanie lepiej obronić się przed wirusami i bakteriami. Ponadto dostarcza on organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych i regeneruje go.